21 NOIEMBRIE 2021
ZIUA MONDIALĂ A SALUTULUI
Prof. Mitrofan Alina Adriana
Elevii clasei a V-a din Șaroș pe Târnave au sărbătorit Ziua Mondială a Salutului cu multe zâmbete și voie bună.
Ziua Mondială a Salutului (World Hello Day) este celebrată pe tot globul (180 de țări) în fiecare an, pe data de 21 Noiembrie .
Această sărbătoare a fost introdusă în anul 1973 de doi absolventi ai unor universități de elită, Brian McCormack (Arizona State University) și Michael McCormack (Harvard University) din S.U.A.,ca și urmare a conflictului dintre Israel si Egipt din toamna anului 1973.
Este un eveniment care promovează comunicarea ca soluție pentru menținerea păcii între state.Scopul acestei sărbători este de a trimite un mesaj liderilor lumii: pentru a soluționa conflictele sau războaiele dintre state, nu e nevoie de forță și violență, ci de comunicare.
Pentru a promova această sărbătoare, cei doi fondatori au trimis 1360 de scrisori, în 7 limbi, către liderii guvernelor din toată lumea.
Printre susținătorii acestei cauze se află nu doar lideri din toată lumea dar și laureați ai Premiului Nobel.
Oameni de pe tot globul, folosesc această ocazie pentru a-și exprima preocuparea față de pacea mondială.
Oricine poate participa la Ziua Mondială a Salutului și poate astfel contribui la menținerea păcii ( nu doar în lume, dar și în familie si între prieteni).
Pentru a lua parte la această sărbatoare trebuie să salutăm 10 persoane în această zi.
Salutul reprezintă în primul rând o formă de respect dar și o formă de identitate culturală.
Nu există un singur salut unic și universal. În numeroase țări, salutul a fost personalizat în funcție de cultura țării respective. Obișnuiți fiind cu salutul clasic, care este deseori însoțit de o strangere de mână, am putea rămâne uimiți în fața varietății formelor de salut din intreaga lume.
În Tibet, oamenii se salută scoțând limba unii la ceilalți. Conform legendelor tibetane, în secolul 9, în Tibet trăia un rege foarte rău, cunoscut pentru limba sa neagră. De atunci încoace, scoțând limba, tibetanii vor să arate că nu se aseamănă regelui.
Hongi este numele salutului folosit de populația Maori din Noua Zeelandă. Hongi reprezintă o formă de salut în care oamenii își freacă nasurile unul de celălalt. Poporul Maori afirmă că astfel oamenii împărtășesc răsuflarea vieții.
Kunik este denumirea pe care eschimoșii au dat-o salutului lor special.Ca și triburile Maori, inuiții se salută tot prin atingerea nasurilor.Inuiții practică și o altă variantă de salut, în care atingi cu nasul obrazul celuilalt.
În Filipine, tinerii obișnuiesc să salute vârstnicii într-un mod special. Se înclină, iau mâna celor în vârstă si o apropie de propria lor frunte. Când degetele le ating fruntea, ei spun Mano (care înseamnă mână) și Po (care înseamnă respect).
Pentru că în fond ce reprezintă salutul dacă nu o expresie a respectului, o punte între culturi și un prim pas spre comunicare?